ABD’nin Irak’ı 2003 yılında işgal etmesinin ardından devrik konuma düşen Devlet Başkanı Saddam Hüseyin aynı yılın aralık ayında ABD güçleri tarafından esir alındı. Tümüyle politik bir “mahkeme” tarafından sözde yargılanan Hüseyin, 5 Kasım’da idama mahkum edildi.
HABER MERKEZİ Irak'ın Tıkrit kentinde 28 Nisan 1937'de yoksul bir ailenin çocuğu olarak doğan Saddam Hüseyin gençlik döneminde bölgedeki Arap ulusçusu, anti-emperyalist dalganın etkisi altında siyasete atıldı ve Baas Partisi'ne katıldı.
1956 yılında başarısız bir darbe girişiminde yer alan Saddam Hüseyin monarşinin sona ermesinden sonra Başbakan Abdülkerim Kassam'ı öldürmek için kurulan bir suikast örgütünde rol oynadı. Suikast planının ortaya çıkması ardından ülke dışına kaçmak zorunda kaldı.
1963 yılında Baas Partisi iktidara gelince Saddam Hüseyin de ülkesine döndü. Ancak, sonraki yıllarda Baas ile arasında çıkan görüş ayrılıkları sonucu tutuklandı ve cezaevine girdi. 1968'deki darbeyle hapisten çıkan Saddam Hüseyin Baas Partisi içinde yükseldi ve partinin en önemli yapılarından olan Devrim Konseyi Kurulu'na girdi. Başkan Ahmed Hasan Bekri iktidarının perde arkasındaki asıl güç kaynağı olarak görülen Saddam Hüseyin 1979 yılındaki darbeyle iktidarı ele geçirdi.
1980'de ise Saddam Hüseyin, doğu komşusu İran'ı işgal etti ve sekiz yıl süren bir savaş başlattı.Yaklaşık bir milyon kişinin öldüğü savaşın ilk yıllarında başarılı görünen Saddam Hüseyin, ilerleyen yıllarda savaşı sürdürmekte zorlandı. Saddam Hüseyin, bu dönemde iyi ilişkiler geliştirdiği ABD'den askeri destek almasına karşın, 1988 yılında BM gözetiminde İran'la ateşkes imzaladı. Aynı yıl, Halepçe kentinde Kürtlere karşı kimyasal silahlarla katliam gerçekleştirildi.
Saddam Hüseyin'in 1990 yılında Kuveyt'in işgal edilmesi emrini vermesi, daha sonra Birinci Körfez Savaşı'na gidecek süreci başlattı. Döneme ilişkin yapılan yorumlarda, ABD'li yetkililerin Saddam Hüseyin'i bu konuda teşvik ettikleri ve işgal konusunda destek vereceklerini bildirdikleri söyleniyor.
Birinci Körfez Savaşı, ABD öncülüğünde 1991 yılında başladı. Suudi Arabistan'da konuşlanan ABD ordusunun gerçekleştirdiği saldırı sonucunda Saddam Hüseyin, Kuveyt'ten çekilme emri vermek zorunda kaldı.
ABD'de 2001 yılında gerçekleşen 11 Eylül olayları, İkinci Körfez Savaşı'na giden sürecin başlangıç noktasını oluşturdu. Ertesi yıl Afganistan'ı işgal eden ABD, 2003 yılında Irak'a karşı geniş çaplı bir işgal saldırısı başlattı. Irak'ta kitle imha silahı bulunduğu iddiasına dayandırılan işgal 20 Mart'ta başladı. ABD 9 Nisan'da Bağdat'ı ele geçirmesine karşın, ilerleyen günlerde beklenmedik ve güçlü bir direniş hareketiyle karşı karşıya kaldı.
İşgal güçleriyle direnişçiler arasındaki çatışmalar sürerken, 14 Aralık tarihinde Saddam Hüseyin'in yakalandığı bildirildi. Saddam Hüseyin, ABD tarafından kurulan işgal yönetiminin oluşturduğu bir mahkemede geçmişteki suçlarından ötürü yargılanmaya başladı.
Çok sayıda davadan yargılanan Saddam Hüseyin, 5 Kasım tarihinde, Duceyl'de 148 Şii'nin öldürülmesiyle ilgili davada idama mahkum edildi. Karara yönelik itirazı 26 Aralık'ta görüşen mahkeme, 26 Aralık tarihinde itirazı reddetti ve idam cezasını onadı. Saddam Hüseyin 30 Aralık tarihinde idam edildi.
Kaynak: sol.org.tr
0 yorum:
Yorum Gönder